top of page

Het belang van een goede dakisolatie

Wist u dat u met een goede dakisolatie de meeste energie kunt besparen in uw huis? Het is algemeen bekend dat warme lucht stijgt. Bij een niet goed genoeg geïsoleerd dak gaat er veel warmte via het dak verloren. Een gemiddelde woning kan dan tot 30% van zijn warmte via het dak verliezen. Met dakisolatie kunt u dus aanzienlijk besparen op uw energierekening! Een isolatielaag op of onder het dak werkt als een thermische deken. In de winter gaat er minder warmte naar buiten en in de zomer komt er juist minder warmte de woning in. 

De RC-waarde van een dakconstructie

De mate waarin een constructie warmte kan isoleren, wordt uitgedrukt in een waarde; de RC waarde. De R staat voor 'resistance' (weerstand) en de C voor 'construction' (constructie). Het laat zien hoe groot het isolerend vermogen is van de complete constructie. Dus, hoe hoger de RC-waarde, des te hoger is het isolerend vermogen van de constructie.

Dakisolatie

Bij Smits werken we met 2 soorten isolatiefolies:

  • Dampdichte folies

  • Damp-open folies

Dampdichte folies
Dampdichte multifolie gebruiken we wanneer we willen voorkomen dat vocht van het binnenklimaat, de koudere boven-liggende constructie bereikt. In een woning is veel waterdamp aanwezig door bijvoorbeeld koken en douchen. Zolang de temperatuur van de lucht binnen hoog genoeg is, blijft dit water in dampvorm. Op koudere plaatsen zoals een zolder, kelder maar ook op kozijnen en slecht geïsoleerd glas kan condens ontstaan. Dit kan ook in de constructie, dus in of achter de isolatie, terechtkomen. Daar ontstaat dan vocht en mogelijke schimmels wat erg schadelijk voor de constructie èn uw gezondheid is.

Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt.

Damp-open folies

Een damp-open multifolie wordt aan de buitenzijde (koude kant) toegepast. De koude kant bevindt zich tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat opgehoopt vocht dat in het isolatiemateriaal zit, naar buiten toe kan verdampen. Hierdoor blijft het isolatiemateriaal in goed staat. Damp-open folie wordt vaak toegepast als aanvulling op reeds bestaande isolatie uit het verleden. Of wanneer er vocht aanwezig is van oude lekkages. Het vocht kan dan opdrogen en uitdampen, zonder vorming van schimmels.

De belangrijkste voordelen van het isoleren van uw dak:

  1. Besparing op de energierekening

  2. Beter voor het milieu

  3. Warmer in de winter, koeler in de zomer​​

 

Voor meer informatie of

een vrijblijvende afspraak

0478-546527

bottom of page